DAMUS

EDB-programmet til musikskolens administration

Keld Karnov Schmidt
Lindebjerghave 50
5474 Veflinge
DK-Danmark


Telefon: 2045 1214

Gamle Damus-udgaver

25/12 2019

 

Lidt Damus-historie

(Alle aktuelle brugere er hjulpet med over i SpeedAdmin og holdes fremover opdateret til dagens version)

Den allerførste udgave af Damus blev programmeret af Keld på Commodore64 maskiner i 1984, og den kunne håndtere op til 1000 elever og 100 lærere - og det var stort dengang ;-)

Det var skrevet i programmeringssproget COMAL, som var dansk udviklet og ualmindelig brugervenligt efter datidens normer. Vi brugte bløde 5 1/4" disketter, og de var ikke altid lige holdbare. Når programmet startede en sortering af elever i forskellige søgninger, var der tid til at drikke kaffe undervejs, og enkelte musikskoler gav udtryk for at deres maver havde svært ved at tåle så meget kaffe...

Så kom PC'ere med DOS ned i pris, og det blev muligt for musikskolerne at købe sådan noget grej.
Damus-programmet blev programmeret om og data konverteret til en DOS-version. Det blev indført i over 160 af de gamle kommuner. Nu byggede systemet på Btrieve som databasesystem, og sortering og søgninger blev markant optimeret. Der kunne laves automatiske flettefiler til Word og Excel. Det kunne afvikles i et rent DOS-miljø, og med DosPrn  var det muligt at udskrive på vilkårlige printere i netværket - også Windowsprintere.
Programmet blev så afviklet i et vindue og kunne installeres på et vilkårligt netværk og på alle Windowsversioner fra 3.10 gennem 95, 98, XP og frem til dagens Windowsudgaver. (bl.a Windows 10)

Programmet var menuopdelt og var resultatet af mange års løbende udvikling i samarbejde med ledere og sekretærer i musikskolerne - samt deres it-folk. Det var et stadigt mål at forbedre programmets funktionalitet - i stedet for at fokusere på om det var et rent Windows-program. Det har jeg i øvrigt fået en del skæld ud for gennem tiden ...

I forbindelse med kommunesammenlægningerne gennem 2006-2008 opstod behovet for at lave en ren Windows-udgave af programmet.  I samarbejde med Torben Melander og Sean Dollard fra Trendware  i Glamsbjerg på Fyn lavede vi en overgang til en helt ny Windows-baseret programmering af hele systemets bagvedliggende teknik og med Firebird som database-system. Programmeringssproget var nu Delphi, og det holdt jeg mig fra, så herfra stod jeg udelukkende for kundekontakt, kurser og udvikling, mens de klarede teknikken på bedste vis.

Der var efter kommune-sammenlægningen i 2007 over 60 musikskoler, der brugte denne udgave, og i foråret 2013 var tiden moden til en samlet udvikling af en web-baseret Damus-løsning. Den plan er nu 'overhalet' af udviklingen og fremtiden blev sikret gennem den indgåede aftale med SpeedWare.

 
Har du brug for at kigge i 'gamle' data' ?

Hvis der opstår et stort og reelt behov for at trække elevtal ud af de gamle sæsoner eller finde en konkret elevs data, kan du kontakte mig (Keld), så vi kan se på mulighederne.

Jeg understreger, at musikskolernes data gennem tiderne altid har været fuldstændig krypteret, så INGEN kan læse dem - uden MIG og så den konkrete musikskole, hvis denne stadig har gemt egne data og har et fungerende Damus-program med gyldig licens liggende på skolens maskine.

Men her er vi så blevet overhalet af GDPR-reglerne om øget datasikkerhed for personoplysninger med gyldighed fra 25. maj 2018. 

I april 2018 udsendte jeg en vejledning til, hvordan den enkelte skole havde ansvar for SELV at fjerne de gamle data fra kommunernes egne maskiner. Samtidig slettede jeg alle gamle data fra de servere, der stod for driften af Damus-systemet.

Jeg kan dog have gamle backup'er liggende i bankboksen, så sig til, hvis behovet opstår ;-)